Multimedia

Het gebruik van het Internet op De Dorpsschool

 

De kinderen van onze school kunnen gebruik maken van Internet. Wij maken hiervoor onder ander gebruik van Kennisnet. Kennisnet heeft een eigen Nederlandstalige zoekmachine die kinderen in principe leidt naar Nederlandstalige sites die geselecteerd zijn, waardoor zaken als racistische uitingen en pornografie niet zomaar benaderd kunnen worden. Kinderen kunnen echter ook andere zoekmachines gebruiken. 

 

Waarom internet?

Kinderen maken gebruik van Internet ter verrijking van het onderwijs: om informatie te zoeken, contacten te leggen met kinderen van andere scholen en deskundigen te kunnen raadplegen. De software die in ontwikkeling is, verwijst meer en meer naar Internetsites voor aanvullend, actueel of alternatief materiaal. Internetactiviteiten worden hiermee steeds meer onderdeel van methodes en leergangen. De software bij methodes kan / moet steeds vaker door kinderen via Internet benaderd worden. 

 

Mediawijsheid

Het internet biedt de kinderen veel informatie en vele uitdagingen, maar er liggen wel gevaren op de loer. Door het gebruik van de zoekmachine van Kennisnet kunnen wij onze jongste leerlingen een betrekkelijke veiligheid bieden. Wij zijn er echter van overtuigd dat informatieverschaffing en bewustwording uiteindelijk meer oplevert dan afscherming. Om de kinderen goed te wapenen tegen deze gevaren heeft de Dorpsschool ervoor gekozen om de kinderen vanaf groep 7 lessen in mediawijsheid te bieden. 

Logo (1)

De JuniorJurist Academie heeft in samenwerking met een echte “Advocaat-voor-de-klas”, voor de groepen 8 een workshop gegeven. De workshop en het lesmateriaal maakten de leerlingen tot jonge juniorjuristen. De Rechtbank, met waargebeurde rechtszaken en het dragen van een toga brachten het recht en het debat tot leven. Kinderen blijken helder en scherp te redeneren en zich snel te ontwikkelen. Alle reden voor optimisme dus! Gevarieerd onderwijs uit de praktijk op een betrokken en persoonlijke manier. 

Als dank ontving de school: het bijgesloten logo “JuniorJurist Academie 2016-2017”. Een blijk van waardering voor het enthousiasme en de betrokkenheid.  En een duidelijk teken dat de school hecht aan maatschappelijke betrokkenheid en ontwikkeling.